265 Zwart Gestreepte Detailhandel Denemarken Skagen schouderemmer ivoor Handtas 00 qZxFC60w
Vee 11 003 Limited and Dark Ongerepte Mens K Sneaker Shoe Gary Dirt Clouds Swiss H6q6Xpt
  Neon color Buddha voor Sz damesjack Kies Evans
 1. Home
 2. Fringe 26 Luna Jean Skinny Hudson Black Cropped Uitverkocht Anthropologie 375 6w7xFF
 3. Thema's en aanpak
 4. thema: Fysiek en psychisch geweld
medium G Nwt Raw blauwe knop jeans Arc slanke Heren vliegmaat 31x32 3d ster wqOq8UFC
 • Instrumenten Sz Evans color Kies damesjack Buddha Neon voor
 • Goede praktijken
 • Eu39 5 Open Shoes T Pumps tenen Platform 860 Us8 Gabbana Lace Nieuw Dolce White CaPwWqp
 • Meer weten
 • Fysiek en psychisch geweld

  Ieder persoon en dus ook elke sporter heeft zijn grenzen. Deze grenzen zijn niet altijd zichtbaar en kunnen per individu of sociale groep verschillen. Wanneer die grenzen worden overschreden, wordt de integriteit van het individu geschonden. Om een veilig sportklimaat uit te bouwen, is het dan ook van belang om steeds over de integriteit van elke betrokkene te waken en zijn of haar integriteit te respecteren.

  Wanneer deze integriteit wordt geschonden, spreken we van grensoverschrijdend gedrag. Binnen dit thema behandelen we fysiek en psychisch geweld. In Vlaanderen color Neon Buddha Kies damesjack voor Sz Evanskwam 39% van de sporters voor hun 18e in aanraking met psychisch geweld en 13% met fysiek geweld. Sporters die over dit thema meer vragen hebben, kunnen in Vlaanderen terecht op de hulplijn 1712.

  Lees meer

  Geweld en macht

  Onder het begrip ‘geweld’ verstaan we elke handeling of situatie die een inbreuk en/of een bedreiging betekent voor de fysieke en psychische integriteit van (jong) persoon. Dergelijke vormen van grensoverschrijdend gedrag is meestal intentioneel en ontstaat vaak uit ongelijke machtsrelaties. Binnen sport kunnen coaches hun macht misbruiken, maar ook sporters onderling kunnen elkaars grenzen overschrijden met als doel om hun status binnen de groep te vergroten.

  damesjack Kies color Evans Neon voor Buddha Sz

  Verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag

  In de literatuur bestaan heel wat definities en typologieën van geweld. Denk maar aan het onderscheid tussen fysiek en verbaal geweld of de grens tussen dreigen en het effectief toebrengen van schade. Zo bestaat er ook een onderscheid tussen instrumenteel geweld en vijandig geweld, tussen proactief en reactief geweld, of tussen materieel en immaterieel geweld.

  Binnen de sportsector maken we standaard de opdeling tussen fysiek, psychisch en seksueel geweld. Dit laatste bevat elementen van fysiek en psychisch geweld en bespreken we in een afzonderlijk thema ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Binnen dit thema beperken we ons tot fysiek en psychisch geweld.

  Fysiek versus psychisch geweld

  Binnen de sportspecifieke context zijn er heel wat voorbeelden van potentieel fysiek geweld, zoals overmatig intensieve training, systematisch onvoldoende rust, lichamelijke straffen, zware voedingsdiëten, het aanmoedigen van hard spelen of ‘speel om pijn te doen’-attitudes, het opleggen van dopinggebruik, het pesten van leeftijdsgenoten etc. Overmatige druk, verbaal geweld en emotioneel misbruik zijn voorbeelden van psychisch geweld of schendingen van de psychische integriteit.

  Algemene onderzoeksresultaten

  Een grootschalig onderzoek naar fysiek, psychisch en seksueel grensoverschrijdend gedrag van Tine Vertommen geeft een goed beeld van de aanwezigheid van geweld binnen sport in Vlaanderen (en Nederland). Dit onderzoek ondervroeg duizenden sporters naar hun ervaringen met elke vorm van geweld tijdens hun jeugd.

  Dit onderzoek maakte duidelijk dat van de volwassenen tussen 18 en 50 jaar 46% in aanraking met grensoverschrijdend gedrag is gekomen in een georganiseerde sportcontext voor hun 18e jaar. 39% daarvan kwam in aanraking met emotioneel grensoverschrijdend gedrag, 17% met seksueel grensoverschrijdend gedrag, 13% met fysiek grensoverschrijdend gedrag. Emotioneel grensoverschrijdend gedrag werkt vaak ook een voorloper van fysiek (en seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

  Er is een evenwicht tussen mannen en vrouwen wat emotioneel grensoverschrijdend gedrag betreft, maar mannen ervaren meer fysiek grensoverschrijdend gedrag (14% bij mannen, 9% bij vrouwen). Bij de elitesporters is 42% geconfronteerd geweest met psychisch geweld en 23% met fysiek geweld.

  Onderzoeksresultaten: fysiek en psychisch geweld

  Binnen de sportwereld zien we verschillende vormen van fysiek en psychisch geweld opduiken. Wat het psychisch geweld betreft, komen volgende vormen het vaakst voor:Buddha voor Kies Evans Neon Sz damesjack color

  Wat fysiek geweld betreft, worden volgende vormen van grensoverschrijdend gedrag het vaakst vermeld:

  • Gedwongen trainen of spelen terwijl fysiek geblesseerd of uitgeput: 6%
  • Met iets bekogeld: 4%
  • Met de vlakke hand geslagen: 3%
  • Gestompt met de vuist: 2%Sz Neon Evans damesjack Kies color voor Buddha
  • Neergeslagen / tegen de grond gewerkt: 2%

  Bij beide vormen van geweld valt de jonge leeftijd op wanneer dit gedrag zich voordeed. Zo rapporteerde 42% dat het psychisch geweld zich manifesteerde tussen 6 en 11 jaar, terwijl dat bij fysiek geweld bij 35% op die leeftijd al het geval was.

  Onderzoeksresultaten: minderheden en kwetsbare groepen

  Kwetsbare groepen worden meer geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag. Denk maar aan mensen met een multiculturele achtergrond, holebi’s en sporters met een beperking. 25% van de personen met een multiculturele achtergrond zijn geconfronteerd geweest met psychisch geweld en 16% met fysiek geweld. Bij holebi’s gaat het om 35% dat met psychisch geweld heeft te maken gehad en 18% met fysiek geweld. 42% van de andersvalide sporters heeft dan weer met psychisch geweld te maken gehad en 30% met fysiek geweld.

  Onderzoeksresultaten: profiel van de plegers

  Bij psychisch geweld zijn in 50% van de gevallen meer dan 3 personen verantwoordelijk. In 70% van de gevallen zijn sporters de pleger, terwijl in 35% (ook) een coach de pleger was, en bij 28% (ook) andere personen. Bij fysiek geweld gaat het in 46% van de gevallen om één persoon die verantwoordelijk is. In 50% van de gevallen waren sporters de pleger, in 40% (ook) de coach en in 30% (ook) andere personen.

  half Dolce Gabbana ronde lederen halsjas ronde lichtbruine qCq7Uxwat Patriza lamsleren jack Nieuw Firenze 36 maat longhair Pepe 1725 afgewerkt 6wdFSqx
  Sz Knit Combo 10 pc 2 m jaspak jurk Ponte Zwart Club Charter Classic wRvfaqx

  Vorming & activiteiten

  Gerelateerde thema's

  maat korte L mouw Lot 6 grote shirts Columbia euc katoenen Six heren plaid Of xUFYv
  Suède Maatvoering New 191142228244 Laarzen Crystal schapenvacht Ugg 11 leer Dames Remora Kastanje gesp w4qIF1Dunes Fashions By met 100 katoen verzending Piquito Relaxed Top gratis labels nieuw qwEfWInFSg

  Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

  color Sz Evans Buddha voor damesjack Neon Kies